Waar dienen de kleine rubberen uitsteeksels op nieuwe autobanden voor?
Wanneer je een nieuwe set autobanden aanschaft, valt het misschien op dat er kleine rubberen uitsteeksels op de zijwanden zitten. Deze dunne sprietjes lijken op haartjes en verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Maar waarom zitten ze er eigenlijk? Zijn ze een kwaliteitskenmerk, een slijtage-indicator, of hebben ze een andere functie? In dit artikel gaan we dieper in op het ontstaan en mogelijke nut van deze merkwaardige details op autobanden.

De ervaring van nieuwe banden
Een nieuwe set autobanden is niet goedkoop, maar biedt direct merkbare voordelen. Naast het frisse uiterlijk en de typische geur van nieuw rubber, verbeteren ze het rijcomfort aanzienlijk. Geluidsoverlast neemt af, het spoorzoeken van versleten banden verdwijnt en de auto voelt stabieler aan in bochten.

Opvallende kenmerken van nieuwe autobanden
Bij nieuwe autobanden zie je vaak kleine rubberachtige sprietjes op de zijwanden. Deze dunne uitsteeksels breken op het loopvlak snel af zodra je ermee gaat rijden. Ondanks hun aanwezigheid dienen ze niet als controlehaartjes om te bepalen of een band nieuw is.

Het ontstaan van de rubberen uitsteeksels
Deze kleine haartjes, ook wel ontluchtingsspuwingen genoemd, zijn restproducten van het productieproces. In eerste instantie wordt een ruwe rubberen band gevormd zonder profiel of markeringen. Pas tijdens het vulkaniseren wordt het rubber omgezet in een stevig, slijtvast eindproduct. Vulkaniseren is een chemisch proces waarbij ruwe rubber wordt verhit en gemengd met zwavel (of andere vulkanisatie-agentia) om het sterker, elastischer en duurzamer te maken. Tijdens dit proces ontstaan er zwavelbruggen tussen de polymeerketens van het rubber, wat ervoor zorgt dat het materiaal minder plakkerig wordt, beter bestand is tegen slijtage en temperatuurschommelingen, en zijn vorm behoudt onder belasting.

De rol van ontluchtingsgaatjes in het productieproces
Tijdens het vulkaniseren wordt de band in een mal geperst, waarin talloze kleine ontluchtingsgaatjes zitten. Deze zorgen ervoor dat lucht en gas kunnen ontsnappen, maar tegelijkertijd wordt zacht rubber door deze gaatjes geperst. Hierdoor ontstaan de kleine rubberen sprietjes. Ze hebben geen functionele invloed op de prestaties van de band en slijten na verloop van tijd vanzelf af. Wie ze storend vindt, kan ze eenvoudig afknippen.

Heb je nog vragen? Stel ze hier, wij helpen je zo snel mogelijk verder.
Testrit
Eerst zien en dan geloven? Reserveer uw gratis proefrit.
Afspraak maken
Afspraak verkoper
Dankzij het online afsprakensysteem hoeft u niet te wachten mocht het in de showroom wat drukker zijn.
Afspraak maken
Vestigingen
Neem contact op met één van onze concessies in Oostkamp, Damme, Brugge of Oostende.